Vinterfestuka 2024 åpnes offisielt i Teatersalen med Høytid, Tradisjon og Seremoni. Etter åpningen blir det urpremiere på «Byen Som Forsvant» – en musikalsk forestilling om hvem vi er.
«Byen Som Forsvant» er tittelen på den musikalske forestillingen som åpner Vinterfestuka 2024 – et storstilt kultursamarbeid mellom det svenske Ådalsbandet, Musikk i Nordland og Stiftelsen Vinterfestuka.
Ideen er klekket ut lokalt, men det er de svenske musikerne i Ådalsbandet som har ansvaret for tekst og musikk. De står bak den kritikerroste forestillingen «Eldopphør» – om den blodige arbeidskonflikten og de dødelige skuddene i hjemstavnen 14. mai 1931. Det var denne forestillingen som fødte ideen og ga inspirasjon til «Byen Som Forsvant». Forestillingen er produseres av Musikk i Nordland og Vinterfestuka med støtte fra lokalt næringsliv, Bodø 2024 og Narvik Kommune.
Tøft, sanselig og nært
Denne unike konsertforestillingen kombinerer kraften av musikk og den rike dybden av historie som finnes i vår region med utgangspunkt i dens tette forbindelse med Ofotbanen. Det er et lydlig minnesmerke, basert på sannheter, myter og fri fantasi, som utforsker rallarenes historie, en underkommunisert historie om et norsk og nordnorsk industrieventyr der Rombaksbotn gikk fra kun å være to gårder til å bli en blomstrende by med mange hundre innbyggere på mindre enn ti år. For så å forsvinne nærmest på et blunk – i løpet av ett år.
Skuespiller og regissør Hallvard Holmen har ansvaret for å forløse en visjon om å skape en emosjonell konsertforestilling der moderne musikk, lyrikk og historie smelter i hop og binder fortid sammen med nåtid.
– Jeg kan love noe tøft, sanselig og nært – noe som ikke har vært sett og hørt før. Og som absolutt vil være noe for alle og enhver. Spesielt håper jeg musikken på en engasjerende måte gir gjenklang hos et yngre publikum, formidler Holmen.
– Gjennom musikkens kraft kan vi forstå og verdsette historien, og med dybde, følelser og tematikk skape identitet og tilhørighet til Narvik. Vi håper å treffe en nerve hos publikum og kunne formidle egen lokalhistorie med dagens virkemidler.
Mer enn en konsert
Lars Bodén og Tony Naima i det svenske bandet, med røtter i Ångermanland i midtre Norrland, har komponert musikken og skrevet tekstene til «Byen Som Forsvant». Lyrikken har et klart preg av den innflytelsen det norsk-svenske fellesskapet har hatt på dagligtalen i Narvik-regionen. I tillegg har tekstene et anstrøk av samisk. Med seg på scenen har de syv musikerne i bandet mezzosopranen og skuespilleren Mari Lerberg Fossum, en artist med et resymé som inneholder mange store roller og en kjær og hyppig gjest i Narvik, Jardar Johansen og Niko Valkeapää. I tillegg har Ådalsbandet i sin midte den fantastiske solisten Mathilda Lindgren.
«Byen Som Forsvant» er mer enn en konsert, mer enn summen av dets deler. Det er lokalhistorie hentet fra fortidens flettverk av hendelser og tidløse toner som tar publikum med på en reise gjennom tidens strømmer fra fortid til nåtid, og krysser både geografiske og sjangermessige grenser. Det er musikk som vil være like aktuell om ti eller tjue år som i dag. Og hjelper oss til å finne fellesskap, stolthet og identitet.
«Det er en historie jeg bare elsker. Det var helt fantastisk. Musikken berørte meg sterkt. Gåsehud.» -Lena Hope, kultursjef i Narvik – etter å ha hørt bruddstykker av forestillingen.
Arrangementet er en det av Bodø 2024 og støttet av Sametinget.