Svarta Bjørn

Anna Rebecka Hofstad, kvinnen som senere ble kalt Svarta Bjørn, oppsøkte eventyret i Rombaksbotn for å søke jobb ved anlegget som bygde verdens første arktiske jernbane – mellom Kiruna og Narvik.

Livet på anlegget var strevsomt. Som 20 åring hadde Anna Rebecka ansvaret for brakka og arbeidslaget på opptil 15 mann. Hun kokte, vasket, bakte, skaffet brensel og vann – midt i ødemarka på det arktiske høyfjellet. I all slags vær og under vanskelige og primitive forhold. Svarta Bjørn arbeidet hardt, døde ung, og var en av mange kvinner som ga alt under anleggstiden til Ofotbanen.

“Anna – Norge” står det på et trekors på rallarkirkegården i Tornehamn, noen få kilometer over på svensk side av grensen. Legenden forteller at Svarta Bjørn er gravlagt der.

Det finnes mye nedskrevet og mange legender om anleggskokka. I årene etter anlegget var det mange Rallare som ga sin historie av “mitt møte med Svarta Bjørn” til aviser og blader. En av historiene sier at en same ga henne navnet “Svarta Bjørn” på grunn av hennes styrke, hennes sorte hår og mørke øyne.

Kanskje er noe av årsaken til at hun er blitt en legende det at hun i virkeligheten var en uhyre sammensatt kvinne. Ung og med sterk personlighet og integritet, som har i seg elementer fra alle legendene; Både helgen og skjøge, både from og vill – hun kunne vært rallarnes mor, hjelper og svært nære venn. For noe må det åpenbart ha vært som gjorde henne til en legende allerede i levende live.

Vinterfestuka i Narvik har tatt godt vare på historien om henne, som et symbol på kvinnene som arbeidet langs Ofotbaneanlegget.

Navnet “Svarta Bjørn®” er et registrert varemerke. Det betyr at ingen kan bruke navnet uten tillatelse fra Stiftelsen Vinterfestuka.

Vinterfestuka i Narvik har tatt vare på historien om henne som et symbol på kvinnene som arbeidet langs Ofotbaneanlegget. Hvert år siden 1959 har en ung kvinne blitt utnevnt til å bære tittelen “Svarta Bjørn”, og en egen “Svarta Bjørn-konferanse” har siden 2006 vært et fast og viktig innslag i Vinterfestuka.

Mange andre har gjennom årene gjenfortalt legenden i nye versjoner. Nordland Teater produserte forestillinga “Svarta Bjørn: Rallarblod” i forbindelse med Vinterfestuka 2013, og artisten Kari Bremnes ga ut albumet “Svarta Bjørn” i 1998.

Pantograf-partner

Lokomotiv-partnere

Svarta Bjørn-partnere

Slegge-partnere

Offentlige