Siden 1959 har det hvert år blitt utnevnt årets Svarta Bjørn i Vinterfestuka. I forkant av Vinterfestuka velges det ut fem representanter som deltar på forskjellige arrangement i løpet av VU og på festivalens siste dag utnevnes årets Svarta Bjørn som blir en ambassadør for Vinterfestuka og Narvik i det kommende året. Årets fem representanter er utvalgt og du kan lese mer om dem her.
Tonje Brekken, 27 år (fyller 28 under Vinterfestuka)
Tonje har bachelor i landskapsingeniør samt master i byplanlegging og jobber som arealplanlegger i Narvik kommune. Her er Tonje dypt engasjert i samfunnsutvikling, med et brennende ønske om å forme Narviks fremtid. Hun har også bakgrunn fra militæret. Tonje gjennomførte førstegangstjeneste ved Heimevernets befalsskole på Porsangmoen før hun nå også er lagfører i Heimevernets innsatsstyrker.
Tonje er oppvokst i Tynset, og flyttet nylig til Narvik etter endt utdanning. Hun har derfor ingen tidligere tilknytning til Vinterfestuka før hun opplevde VU for første gang i fjor.
Men etter å ha blitt introdusert for Vinterfestuka og Svarta Bjørn gjennom crossfitmiljøet ved tidligere representanter, ble hun raskt fascinert. Til tross for å være ny i byen, lot hun ikke det stanse henne fra å delta på fjorårets Svarta Bjørn-konferanse alene. Hvor hun kom i kontakt med Binneklubben.
Hun har blitt oppmuntret av flere til å søke om å bli representant.
Tonjes forhold til legenden om Svarta Bjørn er preget av beundring for det inntrykket og arven som lever videre, selv fra en mannsdominert tid.
Hun ser på Svarta Bjørn som et symbol på mot til å satse og stå i bresjen for endring.
Som nykommer til Narvik viste Tonje en imponerende evne til å tilpasse seg og skape et nytt liv i byen. Hennes beslutning om å kjøpe hus usett i Taraldsvik og engasjement i LinkNarvik, en organisasjon som skaper møteplasser for unge voksne, understreker hennes modighet og pionerånd. Tonje er et levende bevis på at det å tørre å ta sjanser kan føre livet i nye og spennende retninger.
Tonje ser frem til å oppleve Vinterfestuka «intravenøst» og bidra til et fellesskap som feirer Narviks unike kultur og historie.
Amanda Bergfald, 25 år
Amanda er født i byen, oppvokst i Narvik og Tromsø. I barndomsårene i Tromsø fant hun alltid veien tilbake til Narvik under Vinterfestuka. For Amanda er Vinterfestuka like spesiell og viktig som 17. mai, fylt med varme minner fra blant annet «Barnas dag».
Med et fagbrev som profileringsdesigner, utmerker Amanda seg hos Pro:Narvik, hvor hun håndterer alt fra design av logoer til produksjon av ferdige produkter som skilt og bildekor med mer. I tillegg viser Amanda en imponerende allsidighet ved å jobbe ekstrajobb med å laste malm. Dette arbeidet i et tradisjonelt mannsdominert yrke understreker hennes kapasitet, styrke og evne til å prøve nye utfordrende oppgaver, noe som gjenspeiler de kvalitetene hun beundrer hos legenden Svarta Bjørn, som styrke, trygghet, og “bein i nesa”.
Amandas brenner for fellesskap og inkludering, noe som kommer til uttrykk gjennom hennes aktive deltakelse i å bygge opp lokale idrettsklubber som Aurora Hockey og bidra til veksten av padelsporten i Narvik. Hun er med på å sørge for at alle har et sted de hører hjemme.
Amanda ser fram til å bidra til Vinterfestuka og være med på videreføre tradisjonene som har formet hennes egne barndomsminner.
Martine L. Pettersen, 26 år
Martine er en stolt narvikværing som har vendt tilbake til byen etter en spennende og lærerik periode med studier og arbeid utenfor bygrensene. Med et fagbrev i resepsjonsfaget oppnådd gjennom utplassering i Hurtigruten og en bachelorgrad i hotelledelse fra Universitetet i Stavanger, har Martine bygget seg opp en imponerende bakgrunn innenfor service og ledelse. Etter sine studier valgte hun å flytte tilbake til Narvik, hvor hun nå gjør en viktig innsats som markedsrådgiver i NAV. I denne rollen er Martine en nøkkelperson i å koble arbeidsgivere med potensielle jobbkandidater, samt å arrangere jobbmesser og konferanser som Medvind, for å spre viktig informasjon til arbeidsgivere.
Martine er opptatt av psykisk helse, ensomhet og utenforskap, og arbeider aktivt for å motvirke disse utfordringene. Gjennom initiativer som Link Narvik, ønsker Martine å bidra til å skape møteplasser der folk kan komme sammen, bygge nettverk, og føle seg inkludert.
Hun ser på Vinterfestuka som en perfekt anledning for alle i byen, uavhengig av alder, til å møtes og knytte bånd. Festivalen er et samlingspunkt der både lokale og de som har flyttet fra byen, kommer sammen for å dele opplevelser fra de mange tilbudene uken har å by på.
Martines beundring for Svarta Bjørn ligger i legendens pågangsmot, mulighet, og vilje til å stå opp for egne meninger. Disse egenskapene inspirerer Martine til selv å gjøre en forskjell, å tørre å stå i bresjen for endring, og å hjelpe andre å finne sin plass i samfunnet.
Som person er Martine omsorgsfull og empatisk, alltid opptatt av å sikre at de rundt henne har det bra. Hennes evne til å ta andres følelser på alvor gjør henne til en verdifull støttespiller for mange, og hennes ønske om at alle skal trives og føle seg inkludert, gjenspeiles i hennes arbeid og engasjement for Narvik.
Martina Lindgren Kristoffersen 30 år.
Martina er utdannet lektor og arbeider til daglig som prosjektleder for Levende Campus prosjektet ved UIT Narvik. Hovedmålet er å legge til rette for et godt studentmiljø, en trygg studiehverdag og sikre god studentvelferd.
Hun vokste opp i Narvik og har fra barndommen mange gode minner om Vinterfestuken med gammeldags skole, teaterforestillinger og som barn høydepunktet «Barnas dag». Etter 9 år i Trondheim gleder hun seg til å igjen oppleve Vinterfestuka, nå som voksen. Høsten 2023 var hun med å arrangere «Mørketidsmagi» som er en kultur- og konsertkveld for å feire Narviks historie sammen med studenter, tilflyttere og byens befolkning. Gjennom slike samarbeid mener hun at vi sammen kan skape flere trekkfaktorer for at byens studenter skal trives og bli værende, og at nye studenter vil velge Narvik som studentby. Hun mener dette vil bidra til verdiskaping og utvikling i regionen vår.
Martina opplever at Legenden Svarta Bjørn hadde gode relasjonelle ferdigheter, gjorde mange av de usynlige arbeidsoppgavene som var livsviktige og grunnleggende for å kunne ferdigstille jernbanen. Hun hadde gjennomføringsevne og var et omsorgsmenneske.
Disse egenskapene er viktig også i dag for å få et samfunn til å fungere og få til utvikling. Trivsel og bolyst. Hun opplever seg selv som uredd, engasjert og har gjennomføringsevne. Hun gleder seg til å bidra i Vinterfestuka.
Marte Pedersen 28 år
Marte er oppvokst på Stokmarknes i Vesterålen. Hun studerte internasjonal markedsføring i Bodø og arbeider nå som salgs- og produktkoordinator i Visit Narvik. Hun omtaler Narvik som «Norges råeste bykommune». Hun ønsker å synliggjøre byens rike kulturtilbud og naturopplevelser for alle. Marte har selv som tilflytter sett hvor viktig Vinterfestuka er for byens identitet og hvordan de stolte tradisjonene knytter folk sammen. Dette er et fellesskap hun ønsker å ta større del i. Narvik er i positiv utvikling med byutvikling, vekst og reiseliv.
Hun ønsker å fremme de unge i regionen, inkludere dem i konferanser og prosjekter.
Det skjer mye spennende for ungdom og det er viktig at unge får være med på utformingen, bli invitert og får informasjon om planer som er i gang. Dette skaper bolyst og positiv utvikling i hele regionen.
Marte opplever Svarta Bjørn som uredd, raus og tøff. Hun bidro med hardt arbeid, og var uvurderlig i arbeidet med å få jernbanen bygget.
Hun ser fram til å være vertskap som representant i Vinterfestuka og gleder seg til å skape opplevelse sammen med små og store i en spennende uke.