Lasse Lindroth/Yahya Hassan. Tilsammen ble de 50.

 

Skuespiller Torstein Andersen tar for seg den svenske stand-up-artisten, forfatteren og skuespilleren Lasse Lindroth, som omkom i en bilulykke 26 år gammel. Han slo igjennom som stand-up-komiker i 1994, med sitt alter ego Ali Hussein. Lindroth var med på å fornye stand-up i Sverige og ble en sentral skikkelse i svensk underholdning, ikke minst på grunn av sin humoristiske, men også nådeløse behandling av innvandringsproblematikk og rasisme.

I 1994 kom hans første bok Där inga änglar finns. Den ble fulgt av ytterligere tre, den siste utgitt etter hans død.

Yahya Hassan ble funnet omkommet i sin leilighet som 24-åring. Hassan ble født og oppvokst i Danmark av palestinske foreldre. I løpet av sitt korte liv rakk han å gi ut to diktsamlinger, hvorpå den første ble trykt i over 125 000 eksemplarer, og den andre ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Han skrev uten filter og kritiserte deler av foreldregenerasjonens innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfattet som religiøs dobbeltmoral. Hassans oppgjør med foreldregenerasjonens innvandrere førte til at han mottok så mange drapstrusler at han ble satt under kontinuerlig politibeskyttelse.

Foredraget holdes for 3.klasse på Narvik videregående skole, studiested Frydenlund