Tradisjonen Vinterfestuka

Et historisk tilbakeblikk

Ettersom Vinterfestuka 2021 ble avlyst grunnet pandemien tenkte vi at vi heller fikk benytte tiden til å minne hverandre på alle de flotte minnene vi har fra tidligere år, og hvor viktig denne tradisjonen er, og har vært for befolkningen i Narvik. Vi har bedt vårt kjære VU-leksikon Steingrim Sneve om å sette sammen noen bilder fra arkivet som viser nettopp dette.

Om du har bilder som du tenker kan være viktig for oss å ta vare på setter vi stor pris på om du tar kontakt med oss om dette på post@vinterfestuka.no

 

 

1956- Starten på det som i dag er Vinterfestuka.
Det er gått knapt 10 år siden 2. verdenskrig var slutt, og gjenoppbyggingen av Norge var i full gang. Høsten 1955 hadde Narvik besøk av en fransk dame, Claude Devid, som holdt kurs for Studentenes Friundervisning. Claude lanserte ideen om at det burde være en fransk klubb i Nord-Norge og Nord-Sverige. Narvikgutter grep raskt ideen og innkalte til møte 21. desember 1955. En komite ble satt ned og det ble besluttet å lage gå videre med dette. Planleggingen gikk raskt, allerede 16. februar 1956 uttalte direktør Jan Hamnes til Fremover at arrangementet skulle bestå av tre deler, en kulturell avdeling, en kommersiell og en mere underholdningsmessig. Den franske ambassade bisto med å importere franske varer i alle grupper. Arrangementet fikk navnet Fransk festival og varte fra fredag 13. til søndag 15. april.

 

Vinterfestuka 1972. Et tilbakeblikk på Svarta Bjørn kandidatene (som det hette den gang) i fargerike kjoler.

 

Teknikeropptoget. Mange år var Teknikeropptoget et svært populært innslag i Vinterfestuka. I samarbeid med bileiere laget studentene på Narvik Tekniske skole, som etter hvert ble Narvik Ingeniørhøgskole og nå er Universitetet i Narvik, fantastiske innslag med humor og kommentarer som slo i alle retninger.

 

Vinterfestuka 1991. Malmens elleville gateløp fyller gate 2 med deltakere og publikum. For en stemning! Bedrifter og enkeltpersoner har forberedt innslag i lang tid før løpet startet. I grupper hadde de snekret, malt, sydd, sveist og skrevet plakater. Resultatet ble et virkelig ellevilt gateløp med mye latter og høy stemning.

 

Vinterfestuka 2009.  Åpningsseremonien var utenfor et teppekledt rådhus, hvor vi kjørte lyseffekter, bilder og lansering av ny Pantograf til Vinterfestuka; Kraftinor (Nå Polarkraft). Barna hadde også mange aktiviteter – bildene viser noen av disse, som Snømannkonkurranse ved Spor1, Barneforestillinger i tidligere e-bygget, skirenn i kirkeparken og barnas dag.

 

Barnas Vinterfestuke. Fra Vinterfestukas start har barn fått en plass den. I dag lærere om Rallarn og Svarta Bjørn fra de er i Barnehagen og mange små unger synger Rombaksvisa strålende. Dette er ypperlig identitetsbygging.

 

Bekransning av Rallarn. Den årlige bekransningen av Rallarn startet under Vinterfestuka 1960. Monumentet, som er laget av billedhugger Trygve Thorsen, ble avduket av Kong Olav V den 17. juli 1959, er til minne om rallarens store arbeidsinnsats ved byggingen Ofotbanen. Første gang, lørdag 26. mars 1960 ble bekransningen gjennomført rett etter at “Rallarexpressen” hadde ankommet Narvik stasjon på tidlig kveld. Lørdag 6. mars 2021 ble det også bekranset, men denne gang med Rombaksmusikken og noen få personer til stede. Sånn måtte det bli i denne pandemitiden. Morsomt å se tilbake på Vinterfestuka 2005. Vi markerte 100 år siden unionsoppløsningen og hadde i den anledning besøk av korps fra det svenske forsvaret. Det ble virkelig Høytid, Tradisjon og Seremoni.

 

Sang og musikk i Vinterfestuka: Sang og musikk har alltid hatt stor plass i Vinterfestuka. Narvik og Vinterfestuka har i dag en stor skatt i alle rallarvisene som ble skrevet under anleggstiden. De har tekster med dramatiske beskrivelser av nåtiden den gang, gjerne tonesatt med gamle skillingsviser. For en rallar som ble skadet kunne det å skrive en vise være deres eneste inntekt når de gikk rundt og solgte trykket for 10 øre stykket. Og rallarne kjøpte – de visste et sterkt kameratskap og tok vare på hverandre.
Her presenteres noen få av de som har vært med, og er med på å spre glede med rallarvisene. Vinterfestuka 1996 hadde vi ei samling, Visesmia, med kurs, sang og sprell.

 

Barnas VU-verksted: har vært en del av Vinterfestuka i mange år. Bente Kristensen startet i lokaler i kjelleren på Misjonskirken, så flyttet de til Verdensteateret, deretter til tidligere E-bygget til jernbanen og nå, de siste årene i gymsalen til Narvik Videregående skole på Oscarsborg.

 

 

 

Rombaksmusikken: Utvalgte bilder av verdens beste Rombaksmusikk gjennom årene.

 

 

Vinterfestuka 2008: Dette året gjennomførte vi et av de mest spektakulære uteprosjektene VU har hatt.
“Pikene på broen” i Kirkenes hadde booket det franske “Compagnie Malabar” til festivalen Barents Spetakkel i Kirkenes i januar dette året. Vigdis Østensen og jeg (Steingrim) fant ut at dette måtte vi henge oss på. Vi fikk avtaler i boks og REC Scancell ville være med å gi en gave til byen. Dermed rullet det en stor trailer fra Kirkenes til Narvik i slutten av januar, som vi fikk parkert innendørs i det bygget hvor Rema1000 på Frydenlund er nå. Noen dager før Vinterfestuka kom ei teatergruppe fra Frankrike for å starte montasjen av det som skulle bli en kjempestor fantasibåt på hjul, med lys og lydeffekter. Mens de monterte måtte vi få ryddet unna luftkabler og andre hindringer nedover gate1. Dagen kom, byen var stappfull av folk, Narvik energi hadde slått av alle gatelysene. Ned gata kom båten sakte skliene i farger og musikk, mens figurer på stylter hoppet og spratt inn mellom publikum! Den rullet inn på rådhusplassen hvor showet fortsatte med lyd og lys. Finalen ble utrolig!! Plutselig ble rådhusplassen fylt med skum! På et øyeblikk begynte ungene å springe inn i det og kom ut som store skuldotter. Det ble virkelig en smak av de store gateshowene du kan møte på reise i Europa – og for mange unger en smak av såpebobler.

Pantograf-partner

Lokomotiv-partnere

Svarta Bjørn-partnere

Slegge-partnere

Offentlige